הידעת? אגסים משפרים את פעולת המעיים. מחקר מאורגון מהלל את היתרונות הפרוביוטים של האגס וקובע כי בזכות תרכובות ייחודיות הגורמות לתסיסה, הוא מאפשר להתמודד עם בעיות במערכת העיכול תוך שמירה על החיידקים החיוביים של מערכת העיכול.
סוף כל סוף אנחנו מקבלים אישור מחקרי ליתרונות הבריאות של האגס. הבשורה מגיעה אלינו מאורגון בארה"ב, שם פרסמו במרץ 2015 מחקר בנוגע ל"יתרונות פונקציונליים תזונתיים של אגסי בארטלט" וגילו כי האגס תורם לניהול סכרת, התמודדות עם יתר לחץ דם ותמיכה בחיידקי פרוביוטיקה המועילים לגוף. לדברי ד"ר קאלידס שטים – המתמחה במדעי הצמח באוניברסיטת צפון דקוטה, שתי תרכובות שנמצאו באגס בארטלט נמצאו כמשפיעות לחיוב על מחלות כרוניות.
התוצאות של המחקר מצביעות כי תסיסת זני האגס משפרת את היכולת של הגוף לשלוט במחלות קיבה ללא פגיעה בחיידקים מועילים בעלי פוטנציאל פרוביוטי. "חיידקים נתפש בדרך כלל כמשהו שגורם מחלות; עם זאת, הגוף מלא בחיידקים טובים המועילים לגוף", מזכיר לנו ד"ר קאלידס שטי. "במחקר עולה כי אגסים יכולים לאזן פעילות חיידקים מועילה בתהליך העיכול ותורמים לפעילות המעיים לצד סיוע לבריאות הכללית של הגוף".
בנוסף ללימוד הפוטנציאל פרוביוטים של אגסים, החוקרים בחנו אגסים כחלק מאסטרטגיה תזונתיות, להתמודדות עם מחלות כרוניות כמו סכרת מסוג 2 ומחלות לב וכלי דם. ממצאי המחקר עולה כי אגסי בארטלט מכילים תרכובות, כמו פנוליקס ונוגדי חמצון, המאטות אנזימים הקשורים בעמילון וגלוקוז – ממצא המעלה את חשיבות האגסים בהתמודדות עם היפרגליקמיה ויתר לחץ דם (הגורמים לסכרת).
כמה בריאות באגס אחד: אגסים הם מקור מצוין לויטמין C, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים – כשאגס בינוני One מספק כ-24% מצריכת הסיבים המומלצת ליום. בנוסף לכך אגסים אינם מכילים נתרן, כולסטרול, שומן ויש בהם רק 190 מ"ג אשלגן.
באדיבות מועצת האגסים האמריקאית בישראל, המייצגת כ-1600 מגדלי אגסים בצפון מערב ארה"ב במדינות וושינגטון ואורגון ועומדת בקשר הדוק עם משרד החקלאות הישראלי. בארץ משווקת המועצה שלושה זנים פופולאריים במיוחד של אגסים: זן בוסק אגס בצבע חלודה, השומר על צורתו גם במהלך בישול בטמפרטורות גבוהות ולכן מתאים לצלייה או אפייה. זן האנג'ו הירוק בצבע ירוק בהיר עם סומק אדום רך הנחשב נפלא לבישול, אפייה, שליקה וצלייה וזן האנז'ו האדום, שמגיע גם בגווני חום כהה עם פסים אנכיים.