הסגולות הבריאותיות של העגבניה.
עגבניה היא בין מוצרי המזון הפופולאריים במטבח הישראלי, אבל מה אתם באמת יודעים עליה? הנה כמה יתרונות בריאותיים וסגולות שבטוח תשמחו לשלב בתוך הסלט שלכם.
הגדרות בוטניות מתייחסות לעגבניה בתור פרי, לעומת שפים וטבחים שרואים בה ירק. כך או אחרת, העגבניה הגיעה לעולם ממרכז אמריקה והיא משתייכת למשפחה שבה חברים גם תפוחי האדמה, החצילים והפלפל. את העגבניה מומלץ לצרוך מדי יום בגלל שורה ארוכה של סגולות בריאותיות והיא נחשבת למלכת הסלט הישראלי.
הכל מתחיל בליקופן
קודם כל, עגבניות הן מקור עיקרי לצריכת ליקופן. ליקופן הוא פיגמנט טבעי שלא רק נותן לעגבניה את הצבע שלה, אלא גם פועל כנוגד חמצון שמנטרל רדיקלים חופשיים. הליקופן מפחית את הסיכון למחלות סרטן, משפר את תפקוד מערכת החיסון ומונע דלקות. הוא עוזר לשמור על בריאות העין בקרב נשים וגברים ומשפר את תפקוד המוח.
הליקופן שיש בכמויות גדולות בתוך עגבניה מגן על העור מפני נזקי קרינת השמש, מפחית סיכוי לסרטן העור, סרטן השד וסרטן הערמונית ומזוהה עם הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. יתרה על כך, יש מחקרים מהשנים האחרונות שמצביעים על קשר ברור בין צריכת עגבניות לבין סיכון מופחת לשבץ והתקפי לב.
מה תרצו בסלט שלכם?
מי שצורך עגבניות בסלט יכול להיות רגוע גם בגלל עוד יתרונות בריאותיים. עגבנייה עשירה בויטמין C שנחשב נוגד חמצון יעיל ומסייע בחיזוק המערכת החיסונית, מפחית סיכון לשבץ מוחי וככל הנראה גם יעיל נגד קטרקט וסיבוכי סכרת. לצדו יש בעגבניה המון ויטמין K שחיוני לקרישת הדם וחיזוק העצם וויטמין B6 שמזרז חילוף חומרים של חלבונים ויחד עם B12 גם תורם להפחתת ההומוציסטאין בדם.
אם אתם מחפשים תועלת שתוכלו לראות גם בלי לעשות בדיקות דם, כדאי שתדעו שבתוך כל עגבניה יש כמויות גבוהות של בטא קרוטן. זהו קרטנואיד שמסייע להפחית את הסיכון לסרטן וגם משמש כחומר מוצא ליטמין A. המשמעות מבחינתכם היא שמירה על תפקוד של מערכת החיסון, ראייה טובה יותר, גדילה תקינה של הגוף והעצמות ושמירה על בריאות העור.
החשיבות של סיבים תזונתיים
אי אפשר לדבר על הסגולות של עגבניות בלי להזכיר את הסיבים התזונתיים. העגבניה מכילה סיבים שתורמים להסדרת פעילות העיכול, הפחתת רמות הכולסטרול בגוף וויסות רמות הסוכר בדם. למעשה, בתוך עגבניה יש 4% מהצריכה היומית מומלצת של סיבים תזונתיים וב-100 גרם עגבניות תמצאו רק 18 קלוריות ו-0.2 גרם שומן.
לבסוף, עגבניות מכילות אשלגן שהוא מינרל התורם להפחתת הסיכון ליתר לחץ דם וברזל שמונע עייפות וחולשה. הברזל בעגבניה מסייע לתפקוד תקין של המוח ולהתפתחות יכולות למידה בקרב תינוקות, בעוד האשלגן תורם לחוזק העצם. חוץ מזה, העגבניה גם מאוד טעימה אז אין שום סיבה לוותר עליה.