חדש: מהפכה במטבח ובסלון – מערכת ביתית לגידול ירקות אורגניים וצמחי נוי. בשורה חקלאית חדשה: חברת אורבנייצ'ר החלה להנגיש את הגידול ההידרופוני למרחב הביתי בישראל. מעתה לא חייבים לכתת רגליים אל חנויות הטבע כדי לרכוש ירקות שנאמר עליהם שהם אורגניים. אין גם צורך לקנות שוב ושוב עציצים לקישוט הבית.
המערכת החדשה, מתוצרת אורבנייצ'ר הישראלית, מאפשרת לכל מי שחפץ בכך לגדל ירק למאכל, אפילו בסלון, וליהנות מאווירה קסומה של טבע, צמחי נוי ומרפא. הגידול מאפשר לכל בני המשפחה ליהנות מטעמם של ירקות הישר מהשיח אל הצלחת, כמו גם מתרומה משמעותית לסביבה.
מאחורי אורביינצ'ר עומדים רונן צור – יזם ישראלי ואיש הייטק, וגיל הכהן – קבלן שיפוצים, שהגיעו לתחום הגידול ההידרופוני לגמרי במקרה, אך מהר מאד זיהו נישה וצורך שאיש לא טיפל בהם בצורה נאותה עד כה בישראל.
לדברי צור, "ניתן לגדל בבית כמעט כל צמח ומזון, ולשדרג פלאים את איכות החיים במרחב הפרטי שלנו. בין הגידולים שהוא מציין נמנים נענע, קייל וזעתר, המעשירים כמעט כל מנה, אך אנשים מגדלים בביתם בשיטת גידול זו גם חסה, שום, כרישה, סלק, מלפפון, ואפילו כרובית וארטישוק".
"הגידול ההידרופוני הביתי מאד נפוץ בחו"ל. זהו טרנד מטורף שסוחף אחריו מאות אלפי שוחרי סביבה ברחבי העולם", אומר צור, מנהל השיווק של אורבנייצ'ר. לדבריו, "השיטה ההידרופונית, שמיושמת ומפותחת אפילו בנאס"א על מנת לאפשר חקלאות בחלל, מאפשרת לגדל כמעט את כל סוגי הצמחייה ללא אדמה, ובאמצעות מערכות השקיה ותאורה מלאכותיות".
"המערכות הללו, שהיו עד לא מזמן יקרות להחריד – הפכו בעשור האחרון לנגישות לצרכן הפרטי, אך חרף כך, בישראל, גידול ההידרו נעשה עד היום בעיקר ברמה המסחרית-תעשייתית".
לדברי צור, "היתרונות הסביבתיים והבריאותיים של הגידול ההידרופוני ניכרים לעין. מדובר על שיטת גידול כמעט ללא שימוש בחומרי הדברה. כתוצאה מכך הצרכנים יודעים בוודאות מה הם מכניסים לפה, ולא חייבים לסמוך על הבטחות המשווק".
"מערכות התאורה מבוססות על טכנולוגיית לד חסכונית בחשמל – שמאפשרת לגדל את כל הזנים ללא תלות בעונה ובמזג אוויר. הגידול ההידרופוני לא מזהם את הקרקע, אין לו תוצרי לוואי משמעותיים, ולכן הוא לא פוגע באיכות הסביבה".
לדברי צור, "אחת מהמערכות הגידול הביתיות שמשווקת אורבנייצ'ר מאפשרת סימביוזה מלאה בין דגי נוי לגידולים חקלאיים. המערכת הסלונית נראית כמו שפע של צמחיית עציצים שבתוכה משתלב אקווריום יפיפה. למעשה ההשקיה עוברת סינון של הצמחים, הצורכים כמעט אך ורק חומרים אורגניים שנפלטים מהדגים ולהיפך – מי האקווריום מטוהרים מצואת הדגים באמצעות הצמחים שבמערכת, וכך למעשה כמעט ואין צורך לדשן או לסנן את המים".
"יתרון נוסף של המערכת הוא במחשוב ההשקיה והתאורה". לדברי צור, "הגידול ההידרופוני דורש בתחילה הדרכה, אך בהמשך ניתן לתכנת את המערכת כך שתפעל כמעט על טייס אוטומטי. הדבר מאוד משמעותי לאנשים שנעדרים מהבית לתקופות ארוכות, וטסים הרבה לחו"ל. אין צורך לדאוג שמישהו ישקה את העציצים – המערכת הביתית מתוכנתת לעשות זאת בעצמה לאורך ימים ושבועות".
"די לעציצים", אומר צור. "הטרנד החדש בבתים של אוהבי טבע ומביני עניין הוא להנביט ולגדל את צמחי הנוי והירק אצלם בסלון, במקום לתרום, בעקיפין, לזיהום הקרקע והאוויר ברכישת עציצים ואדניות מן המוכן".
לדבריו, "לא רק שמדובר בתרומה של ממש למראה הסלון, אלא מתן ערך ממשי ללכידות משפחתית וחברתית, כאשר הצמחייה ההידרופונית מחליפה את מדורת השבט המסורתית ומושיבה יחדיו סב, הורה, ילדים ונכדים. אלה, זוכים לחוויה חינוכית ולימודית חשובה מעין כמותה לדורות הבאים, שאולי, בעתיד, ייאלצו לגדל בעצמם ירקות בחלל".
גמבה טרייה ורעננה שנקטפה ממש עכשיו, וכעת מונחת על הצלחת שלכם לצד החביתה והגבינה, היא מזמן לא זכות השמורה לחקלאים מנוסים. באמצעות פרקטיקות של חקלאות מתקדמת ניתן לגדל היום כמעט כל סוג צמח בכל מקום על כדור הארץ, גם אם אין לכם את מה שנחוץ לצמיחה – כמו מקור השקיה זמין, אור שמש או אפילו אדמה. למעשה ניתן לגדל כמעט כל ירק בבית, בצורה אידיאלית וללא כימיקלים, בתנאים טובים בהרבה מאלו שיהיו לאותו ירק בחוץ. איך עושים את זה? באמצעות מערכת גידול הידרופוני ביתי.
הידרופוניקה – גידול צמחים במצע מנותק, ללא כל שימוש בהזנה דרך אדמה דשנה, מסתמנת כלהיט החקלאי הבא. בניגוד לשיטות גידול מסורתיות, המצע בגידול הידרופוני ביתי מבוסס על חומרים כמו טוף, הידרוטון, פרלייט ואחרים – כלומר ללא אדמה, ומוזן באופן קבוע על ידי מים רוויים בחמצן ודשן ייעודי.
בשיטה זו נהנים המגדלים מאוטומציה כמעט מלאה של הגידול, כמעט ללא הדברה, מזיקים ולכלוך או השקיה מתוזמנת – וכל זאת בניצול אופטימלי ופונקציונלי של המרחב הזמין. את עקרונות השיטה ניתן ליישם הן מחוץ לבית והן בתוכו, באמצעות עזרים כגון תאורת לד ייעודית לצמיחה.
חיסכון משמעותי במים, תנובה עשירה, צמיחה מהירה וגידול נקי
לדברי רונן צור, "מדובר בפרקטיקה חקלאית שמאפשרת ייבול מוגבר מאוד. היא מאפשרת יתרונות ברורים של חיסכון משמעותי במים, תנובה עשירה, צמיחה מהירה וגידול נקי. כך, מאות אלפים מחובבי הגינון הביתי בעולם – עברו לגידול הידרופוני ביתי, באמצעות רכישת מערכות הידרופוניות מתאימות. עם זאת", לדבריו, "יש לעבור הדרכה פשוטה למדי על ידי החברה שממנה רוכשים את המערכת, על מנת להבין את עקרונות תפעולה".
כל אחד יכול ליהנות ממזון אורגני טרי ובריא על ידי ייצור עצמי
חברת אורבנייצ'ר היא אולי החברה היחידה בישראל שמנגישה פרקטיקות חקלאיות חדשניות של הידרופוניקה ישירות למגזר הביתי. לחברה מספר דגמי מערכות לגידול הידרופוני ביתי, כאשר כל מערכת ניתנת להתאמה אישית על פי צרכי הלקוח.
מערכת urban wall הינה קיר מניב פרי, המייצר שפע של יבול גם בתוך חללי פנים, ומוסיף סטייל ורעננות למרחב.
urban culture היא מערכת אקוופונית מתקדמת, המייצרת מעגל צמיחה מלא באמצעות תוצרת של דגים המדשנת את מערכת הצמיחה באופן טבעי, וכן מטהרת את המים באופן עקבי באמצעות שורשי הצמחים. המערכת מאפשרת מחזור גידול שלם, משלב הזרע ועד שלב הפרי, וכוללת תאי אחסון פונקציונליים לציוד משרדי, לספרים וכדומה.
urbankit היא מערכת הידרופונית ניידת, המאפשרת לגדל עשרות צמחים, אותה ניתן לנייד בקלות במידה שמעוניינים להזיז את המערכת מחלל אחד בבית לאחר, או בעת מעברי דירה.
גם בדירת חדר ניתן לגדל
מה שהתחיל אצל רונן צור ברצון להתחדש באדניות לסלון, התפתח למחקר מעמיק של התחום במטרה למצוא את הפתרון הביתי האופטימלי לגידול הידרופוני, והתקדם למיזם החדשני אורבנייצ'ר. כיום לחברה שיתוף פעולה אסטרטגי עם המותג californialightworks, מהמובילים בעולם בתחום תאורת הלד לצמיחה.
לדברי צור, "ניתן לגדל בבית כמעט כל צמח ומזון, ולשדרג פלאים את איכות החיים במרחב הביתי. בין הגידולים שהוא מציין נמנים נענע, קייל וזעתר המעשירים כמעט כל מנה, אך אנשים מגדלים בביתם בשיטת גידול זו גם חסה, שום, כרישה, סלק, מלפפון, ואפילו כרובית וארטישוק. בהתקנת מערכת לגידול הידרופוני ביתי ניתן להשתמש כמעט בכל מרחב, עירוני וכפרי", אומר צור. "אם נאס"א הצליחו לגדל כך בתנאי החלל החיצון, אנחנו בוודאות יכולים לעשות זאת בתנאי פתיחה טובים יותר, כמו למשל בדירת חדר".
ליצירת קשר עם אורבנייצ'ר:
אתר האינטרנט של החברה: https://www.urbanature.co.il/
לעמוד הפייסבוק של החברה: לחצו כאן >>